Sök:

Sökresultat:

2883 Uppsatser om Politisk idéhistoria - Sida 1 av 193

Historia och historieÀmnet: intresse och förvÀntningar bland ungdomar

Syftet med detta arbete Àr att ge en bild av ungdomars förvÀntningar pÄ historieÀmnet nÀr de börjar gymnasiet samt av deras intresse för historia. Vidare undersöks hur intresse och förvÀntningar skiljer sig frÄn varandra och hur skillnader och likheter gestaltar sig mellan olika grupper (genus och etnicitet). Med hjÀlp av en enkÀtundersökning och med historiemedvetandebegreppet som teoretisk ram analyseras elevernas syn pÄ historia överhuvudtaget samt som skolÀmne. Arbetet har ocksÄ ett inslag av tentativ teoriutveckling angÄende begreppet historiekultur och dess förhÄllande till historiemedvetande. Resultaten pekar i mÄngt och mycket i samma riktning som tidigare forskning. Eleverna i undersökningen Àr intresserade av historia, sÀrskilt politisk historia. I undersökningen förefaller en stor del av eleverna vara av den uppfattningen att just politisk historia Àr synonymt med historia i allmÀnhet.

"Att ej lÀngre sofva feghetens och liknöjdhetens sömn" Politisk identitet, kön och klass i textilarbeterskornas tidiga fackliga organisering i Malmö mellan Ären 1889 och 1902

Politisk identitet och klass- och könsmÀssiga strukturer undersöks i den tidiga fackliga organiseringen bland textilarbetarkvinnor i Malmö mellan Ären 1889 och 1902. En tid av öppningar i tolkningen av könsmönstren Àr mÀrkbar nÀr den svenska fackliga organiseringen tar fart i slutet av 1800-talet. Kvinnorna tar sig ett utrymme som sedermera blir ifrÄgasatt..

Mening och politik i lÀroböcker : en textanalys av lÀroböcker i historia före och efter Berlinmurens fall 1966-2002

I det hÀr arbetet har vi genom en idé och ideologianalys undersökt olika lÀroböckers skildringar av den industriella revolutionen. LÀroböckerna Àr indelade i tvÄ olika delar, varav vissa Àr skrivna innan Berlinmurens fall 1989 och andra Àr skrivna efter fallet. Vi har avgrÀnsat oss till att analysera de politiska, ekonomiska samt klass skildringar som finns beskrivna i avsnittet. I arbetet har vi analyserat nio stycken lÀroböcker i historia för grundskolan. Resultatet presenteras genom tvÄ skilda delstudier dÀr en av oss har undersökt lÀroböcker skrivna före Berlinmuren fall och den andre de lÀroböcker som utkommit dÀrefter.

Med en ny rikstillhörighet : lokalpolitik, stÄndsskillnader och kollektiva identiteter - om skÄningars agerande pÄ riksdagen 1720

Undersökningen anknyter till SkÄnes danska förflutna. Riksdagen Är 1720 bildar en bas för undersökningen, dÀr de skÄnska deltagarnas agerande ska hamna i fokus. Deltagandet kommer att följas utifrÄn en diskussion kring statsbyggnadsprocesser och kollektiva identiteter, dÀr jag Àr intresserad av att undersöka om det finns nÄgot i de skÄnska representanternas sÀtt att uttrycka sig som gÄr att hÀrleda till deras tidigare danska rikstillhörighet..

Demokratiska krav pÄ politisk journalistik - med metakommunikation i fokus

Uppsatsen tar en utgÄngspunkt i Dahls pluralistiska demokratimodells syn pÄ information som centralt i det demokratiska samhÀllet. Politisk PR (spin) problematiseras utifrÄn detta och en rad krav pÄ journalistiken sÀtts upp. Metakommunikation, som den presenteras av Frank Esser m.fl., ses som ett bot mot en del av den demokratirelaterade problematik som politisk PR innebÀr. InnehÄllsanalys utförs pÄ svenskt pressmaterial för att se om rapporteringen kring organisationen Greenpeace Àr metakommunicerad..

En förestÀllning om samhÀllet : militÀra marscher som social och politisk kommunikation i frihetstidens lokalsamhÀlle

Denna uppsats intresserar sig för den tidigmoderna mÀnniskans interaktion och kommunikation med centralmakten. UtgÄngspunkten Àr att lokalsamhÀllets förestÀllningar om centralmakten skapades i lokala möten med denna. Ett sÄdant möte var den indelta krigsmaktens marscher i frihetstidens Sverige. Denna uppsats syftar till att analysera dessa marscher sÄsom kommunikativa och ideologiladdade ritualer dÀr marschens estetik, disciplin och symbolik gjorde centralmakten konkret och greppbar för lokalsamhÀllets mÀnniskor.Jag argumenterar för att marschen bör förstÄs som en kommunikativ arena dÀr centralmakten och lokalsamhÀllet interagerade inom ramen för ett förestÀllt samhÀllskontrakt. Denna symboliska interaktion visade pÄ att centralmakten och lokalsamhÀllet delade mÄnga förestÀllningar och hade mycket att vinna pÄ ömsesidighet och förhandling.

Historiekultur : Bilden av det tidigmoderna Sverige och det tidigmoderna Bosnien skildrad i tvÄ historielÀroböcker

Syftet med denna studie Àr att undersöka vilken historiekultur konstrueras i en svensk och i en bosnisk gymnasielÀrobok dÄ fokus ligger pÄ det tidigmoderna Sverige och det tidigmoderna Bosnien. FrÄgestÀllningar Àr följande: Hur beskrivs det tidigmoderna Sverige och det tidigmoderna Bosnien i de analyserade gymnasielÀroböckerna det vill sÀga vilka politiska och kulturella hÀndelser skildras? Förekommer nÄgra likheter och/eller skillnader i framstÀllningen av det tidigmoderna Sverige och det tidigmoderna Bosnien? Finns det nÄgra jÀmförbara förhÄllanden eller idéer? Handlar det alltsÄ om kontrasterande eller generaliserande komparation? Vilken bild av historiekultur konstrueras i respektive gymnasielÀrobok? Metoden som anvÀnds Àr kvalitativ textanalys av lÀromedel och komparativ metod. Resultatet visar att politisk historia dominerar i beskrivningen av det tidigmoderna Sverige medan kulturell historia upptar mindre plats. I beskrivningen av det tidigmoderna Bosnien uppmÀrksammas politisk och kulturell historia lika mycket.

Den Politiska Journalistiken

Syfte: Vi vill undersöka hur mÀnniskor frÄn olika samhÀllsgrupper resonerar kring politiskjournalistik.Metod: Metodologin vi har anvÀnt oss av Àr receptionsstudier, och har valt att anvÀnda ossmetoden gruppintervjuer för att fÄ en diskussion kring frÄgorna vi stÀllde.Slutsatser: De intervjuade uppvisade stort förtroende för politisk journalistik och uttryckteexempelvis stor uppskattning för rapportering kring sÄ kallade ?politiska skandaler?..

How is the Holocaust described in three different

I kursplanen för Àmnet historia pÄ grundskolan stÄr skrivet att undervisning bl.a. ska ge eleverna möjlighet att utveckla sitt historiemedvetande, ge dem kunskap om hur historia kan anvÀnda för olika syften samt att eleverna ska fÄ kunskap om hur historia skapar identitet hos individer. Syfte med denna undersökning Àr att utifrÄn historiemedvetande, historiebruk och identitet jÀmföra hur tre olika lÀroböcker ( SO-S Historia del 4, Historia PunktSo och Levande Historia) gestaltar förintelsen och avgöra vilken som Àr lÀmpligast att anvÀnda i undervisningen om förintelsen utifrÄn de kursplanmÄl som historiemedvetande, historiebruk och historieidentitet . Historieböckerna SO-Historia del 4 och HistoriaPunktSO Àr de tvÄ historieböcker som pÄ olika sÀtt gestaltar förintelsen genom dessa tre historiska begrepp.

RĂ€tten till politisk delaktighet i praktiken : En studie av medborgardialog i tre svenska kommuner

RÀtten till politisk delaktighet Àr en central kÀrna i MR-perspektivet. Syftet med denna studie var att undersöka om medborgardialog, initierade av kommuner, bidrar till frÀmjandet av politisk delaktighet och inkludering av utrikes födda kvinnor. Med avstamp frÄn den deliberativa demokratimodellen och med hjÀlp av centrala begrepp sÄsom deltagande, politisk jÀmlikhet och grupprepresentation sÄ har studien pÄ övergripande plan kunnat undersöka hur svenska kommuner tillÀmpar medborgardialog och i vilken utstrÀckning kvinnor blir inkluderade respektive exkluderade. Efter att ha undersökt tre olika kommuner med högst andel utrikes födda kvinnor sÄ visar resultatet pÄ att medborgardialog Àr ett effektivt instrument för att frÀmja politisk delaktighet i en svensk kontext. Kommunernas fortsatta arbete med att utveckla medborgardialogerna Àr dÀrför av största vikt och i synnerhet genom att utveckla riktlinjer explicit för att inkludera utrikes födda kvinnor..

PopulÀr historia - historiesyn kontra kursplan

Denna uppsats behandlar tidskriften PopulÀr Historia. Tidskriften anvÀnds av mÄnga skolor och jag har sjÀlv anvÀnt den i undervisningen. Dock undrar jag om den har en historiesyn som ligger i samklang med kursplanen för historia A pÄ gymnasiet. För att fÄ en bra bild av bÄde PopulÀr Historia och kursplanen redogörs de för separat. Tidskrift och kursplan jÀmförs sedan och skillnader respektive likheter presenteras.InnehÄllet i tidskriften visar sig inte vara helt i samförstÄnd med kursplanen utan skiljer sig pÄ mÄnga punkter.

Att handla för förÀndring- en studie om politisk konsumtion ur sociala rörelsers perspektiv

PÄ det individuella planet handlar politisk konsumtion till stor del om att uttrycka en etisk, politisk eller miljömÀssig Äsikt genom att vÀlja och vÀlja bort varor pÄ marknaden. Denna uppsats flyttar fokus till kollektiva aktörer och betraktar politisk konsumtion som ett verktyg. Syftet Àr att besvara huruvida sociala rörelser kan och faktiskt anvÀnder sig av detta. I uppsatsens teoretiska ramverk identifieras och operationaliseras sex sÄ kallade metoder för politisk konsumtion. Vidare undersöks huruvida tre sociala rörelser med olika intresseomrÄden anvÀnder sig av dessa.

Blogg om historia - bloggen som redskap för kommunikation kring historia

Syftet med detta examensarbete Àr att utforma en blogg som kan fungera som ett verktyg för kommunikation kring historia. Bloggens mÄlgrupp Àr elever pÄ grundskolans senare Är och intentionen med bloggen Àr att den ska stimulera ett intresse av historia sÄvÀl som ett historiemedvetande hos dess lÀsare. Arbetet grundas i en kvantitativ enkÀtundersökning kring mÄlgruppens intresse av historia och bloggar. Resultatet av arbetet Àr en, i teorin, uppbyggd blogg vid namn ?Historiabloggen?.

Historia i elevernas vÀrld : En enkÀtstudie om ungdomars upplevelse av och förhÄllningssÀtt till historia

Syftet med denna uppsats har varit att undersöka hur elever i grundskolans Är 9 upplever och förhÄller sig till historia, i och utanför skolan. En anledning till detta syfte Àr att historia ska bli ett kÀrnÀmne pÄ gymnasiet 2007. Undersökningsmaterialet utgörs av en enkÀtundersökning dÀr sammanlagt 81 elever fördelade pÄ fyra skolklasser i tvÄ geografiska omrÄden i Dalarna besvarat en rad frÄgor. Resultatet belyses ur olika perspektiv, ett utifrÄn elevernas bostadsort, ett annat utifrÄn kön och ett tredje - det som frÀmst fokuseras i uppsatsen - utifrÄn elevernas förmodade programval till gymnasiet.Undersökningens resultat visar att det finns skillnader mellan eleverna beroende av vilket perspektiv som tas som utgÄngspunkt. Ur ett könsperspektiv framkommer det att flickorna förhÄller sig nÄgot mer positiv till historia Àn vad pojkarna gör.

Historieperspektiv och bedömning : -En kvalitativ undersökning av gymnasielÀrares bedömningsunderlag i historia

Jag har i denna undersökning studerat fyra historielÀrares bedömningsunderlag för kursen Historia A pÄ gymnasiet. Syftet med detta Àr att jag vill belysa hur historielÀrare tÀnker om och anvÀnder sig av olika historiska perspektiv i sin undervisning och sin bedömning. För att kunna dela in lÀrarnas examinationsuppgifter utgick jag ifrÄn tre olika kategorier; politisk historia, krigshistoria och kulturhistoria. En intervju genomfördes ocksÄ med varje lÀrare bland annat kring vad som framkommit i min analys.SammanstÀllningen av intervjumaterialet visar att alla fyra lÀrare anser att det kulturella perspektivet skall vÀga tyngst i undervisningen och i examinationsfrÄgorna. De menar framförallt att det Àr viktigt att studera vilka livsvillkor och förutsÀttningar mÀnniskor har levt med genom tiderna.

1 NĂ€sta sida ->